Az aluljáróban dohányzás betiltásáról, újabb térfigyelő kamerákról, a rakpartok átnevezéséről, a magyar Hyd park sorsáról döntött csütörtöki ülésén a fővársi közgyűlés.

Tilos lesz a dohányzás július 18-tól a fővárosi aluljárókban – mondta ki közgyűlés; a rendeletet a 67 tagú testületből 34-en támogatták, így az egyetlen szavazatnyi többséggel ment át a közgyűlésen. A főváros köztisztaságáról szóló rendelettervezetnek a közgyűlésben minden frakcióból volt támogatója és ellenzője, így nem politikai döntés született.

A dohányzási tilalom a fővárosi önkormányzat, illetve a BKV tulajdonában lévő 72 aluljárót érinti. A rendelet a kihirdetetését követő 45. napon, vagyis július 18-án lép hatályba. A szabályt megsértők 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A megvalósításra (táblák kihelyezésére, tájékoztatásra) 10 millió forintot csoportosítottak át a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-hez.

Az előterjesztést benyújtó Kolozs András szocialista képviselő elmondta: számított arra, hogy a képviselők támogatják a javaslatát. Szavai szerint a közgyűlésben most működött a nemdohányosok koalíciója.
Még több kamera lesz az aluljárókban

A közgyűlés 72 millió forintot biztosít a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) a fővárosi aluljárók térfigyelő rendszerére. A javaslat az aluljárók átfogó állapotjavítási programjához kapcsolódik, amelynek része a térfigyelő rendszer tavaly megkezdett kiépítése és üzemeltetése.

Az FKF Zrt. korábban közbeszerzési eljárást folytatott le a fővárosi aluljárók 372 kamerával történő felszerelésére; a rendszer kiépítése ezt követően már tavaly megkezdődött.

A közgyűlési dokumentum szerint összesen 31 kamerát helyeznek ki a forgalmasabb budapesti aluljárókba ez év augusztusának végéig. A
felvételeket a BRFK VIII. kerületi, Mosonyi utcai épületében rögzítik, illetve kezelik, s a kamerák képeit két további rendőrségi intézményben is figyelemmel kísérik. A kamerázás bruttó beruházási költsége a két évre több mint 748 millió forint.

A testület döntött arról is, hogy a VEKE javaslata értelmében a BKV-megállókra vonatkozóan is rendelettervezetet kell készíteni, erről azonban egy későbbi testületi ülésen döntenek majd. Kolozs András annak a reményének adott hangot, hogy a szeptemberi iskolakezdés idején már nem lehet majd dohányozni a buszok és villamosok, illetve más BKV-járművek megállóiban.
Új neveket kaptak a rakpartok

Átnevezték az alsó rakpartokat is. A Carl Lutz Alapítvány 2005-ben jelezte, hogy a dunai alsó rakpartok elnevezésével szeretnének emléket állítani az 1944-es nyilas terror üldözöttjeit mentő hősöknek és mártíroknak.

A budai alsó rakpart neve a Mozaik utca és az Árpád híd között gróf Esterházy János rakpart, az Árpád híd és a Margit híd között Slachta Margit rakpart, a Margit híd és a Batthyány tér között Angelo Rotta rakpart, a Batthyány tér és a Lánchíd között Sztehlo Gábor rakpart, a Lánchíd és az Erzsébet híd között Friedrich Born rakpart, az Erzsébet híd és a Szabadság híd között Raoul Wallenberg rakpart, a Szabadság híd és a Petőfi híd között Valdemar és Nina Langlet rakpart lett.

A közgyűlés a pesti alsó rakpart nevét is megváltoztatta: az Újpesti rakpart alsó autóútját a Dráva utcától a Margit hídig terjedően Carl Lutz rakpartnak, a Margit híd és a Lánchíd közötti szakaszt idősebb Antall József rakpartnak, a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszt Jane Haning rakpartnak, a Szabadság híd és a IX. kerület Közraktár utca közötti szakaszt Salkaházi Sára rakpartnak nevezték el.
Nem lesz tere a hordószónokoknak

Nem lesz a londoni Hyde Parkhoz hasonló Szónokok hordója elnevezésű civil fórum tér a budapesti Városligetben. Az előterjesztő, Bojár Iván András városarculati tanácsnok azért javasolta a korábbi támogató határozat visszavonását, mert a közgyűlés az elmúlt két évben nem biztosított forrásokat a kezdeményezéshez.

A tér kialakításának a célja az lett volna, hogy egy nyitott, mindenki által látogatható közterületen lehetővé tegyék a szólás- és véleményszabadság alkotmányos jogának időben korlátlan gyakorlását. A Szónokok hordója a XIV. kerületi Stefánia út és Ajtósi Dürer sor kereszteződésében fekvő aszfaltozott területen állt volna.

Index

A bejegyzés trackback címe:

https://ujpolus.blog.hu/api/trackback/id/tr252071064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása