A Lehet Más a Politika szerint a kormány neokonzervatív fordulatot hajt végre és szegényellenes politikát hirdetett.

Schiffer András frakcióvezető kedden a parlamentben a kormányfő gazdasági akciótervet ismertető beszéde után azt mondta, neokonzervatív fordulatot hajtottak végre, miközben nem ezt ígérték. Az adócsökkentés populizmusával jöttek elő, a kisebb állam demagógiáját folytatják – fogalmazott az ellenzéki politikus.
Akkor amikor egykulcsos adó tervével előállnak, nem mondják meg, hogy ez a politika a felső középrétegek egyoldalú kedvezményezéséről szól, a tervezett intézkedések cserben hagyják a szegényeket – mondta.
Azt is felrótta a kormánynak, hogy nem tette világossá, ha megfelelő költségvetési fedezet nélkül jelentenek be drasztikus adócsökkentést, az mivel fog járni a forint alapú hitelek kamatait illetően. Amikor “nagyon olcsó trükkel” meghirdetik az örökösödési illeték eltörlését, szintén nem beszélnek arról, kinek kívánnak kedvezni. Általános intézkedésként ezzel azoknak is kedveznek, akik vállalatbirodalmakat örökölnek. Ez az a neokonzervatív populizmus, amit Bokros Lajoséktól hallottak – hangoztatta az LMP-s politikus.
Amikor pluszterheket tesznek a pénzügyi szektorra, ez önmagában miként fogja serkenteni a versenyt a szektoron belül. Nem tartanak attól, hogy a most bejelentett intézkedéseket a bankszektor a kisemberek zsebéből fogja visszaszerezni? – kérdezte. Szerinte ez a drasztikus adócsökkentési program a jelen költségvetési helyzetben nem fog új munkahelyeket létrehozni, s ez az “adócsökkentési populizmus” a jóléti állam megmaradt részéinek leépítésével is jár.
A miniszterelnök részéről elhangzottak alapján Schiffer András azt mondta: “úgy tűnik, hogy miközben ebből a parlamentből eltűnt Kóka János és az SZDSZ, az önök képében visszatért” – fogalmazott.
A frakcióvezető szerint itt az ideje, hogy a termelő kapitalizmus modellje váltsa fel a spekulatív kapitalizmust. A pénzügyi buborékok gazdasága helyett valóban a reálgazdaság megerősítésén munkálkodjon a kormány. Ezt azonban egy új fejlődési modellnek nevezni enyhe túlzás – fogalmazott.
Kitért arra is, hogy Magyarország akkor indul el egy új modell felé, ha olyan víziót vázolnak fel, amely fenntartható fejlődési modell, szolidaritási társadalmat kínál. A kormány azonban nem ezt teszi – mondta.
A bejelentett intézkedések közül támogathatónak tartotta a pálinkafőzéssel, az adományok áfájának eltörlésével kapcsolatos rendelkezéseket.

MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://ujpolus.blog.hu/api/trackback/id/tr692071053

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felvizezett pálinkafőzés 2010.06.17. 12:49:44

Hát, ez sem úgy lesz, ahogyan bejelentették. De már meg se lepődik a zember, hiszen lassan hozzászokhatunk, hogy a Fidesz ígéreteinek csak a töredéke teljesül. Már ha egyáltalán. Most például a szabad pálinkafőzéshez való jogról bizonyosodott be, hogy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása