A Forum Politicum elemző intézet szerint az új önkormányzati választási rendszerben az induláshoz szükséges ajánlások száma, a listaállítás kritériumai, illetve a bejutási küszöb növelése, valamint a képviselők számának csökkentése megnehezíti a kis pártok bejutási esélyeit a helyi önkormányzatokba. A törvénymódosítás ugyanakkor kevesebb önkormányzati képviselőt jelent és olcsóbbá teszi a politikai rendszer működését – derül ki a kedden közzétett elemzésből.
A megyei testületekbe kerüléshez szükséges bejutási küszöb 4-ről 5 százalékra emelése, a jelölté váláshoz szükséges ajánlószelvények számának növelése és a listás mandátumok számának csökkenése az elemzés szerint egyértelműen a kisebb pártok, helyi szervezetek számára hátrányos.

A tanulmány megállapítja: ha csökken az esély a helyben ismert emberek vagy a kis pártok jelöltjeinek bejutására, akkor a kisebb pártoknak a 2014-es parlamenti választások során nehezebb lesz akárcsak jelölt-jelölteket is találniuk. Ezzel végsősoron a politikai párt elitek helyzete stabilizálódik – áll az elemzésben.

A tervezett változtatások mellett nehezebbé válik a kisebb pártok mandátumszerzése a helyi és megyei testületekben is. Így kevesebben vehetnek részt a döntési folyamatban, ugyanakkor a törvénymódosítás révén a választói akaratnak megfelelően csökken az önkormányzati képviselők száma és mindez olcsóbbá is teszi a politikai rendszer működését – közölte a Forum Politicum.

hírszerző

A bejegyzés trackback címe:

https://ujpolus.blog.hu/api/trackback/id/tr762074275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása