Szegény fizess! Ez Orbán csomagjának lényege. A liberálisokat eddig dühödten ostorozó Orbán most virtigli liberális adóprogrammal állt elő.
Az egykulcsos személyi jövedelemadót az elmúlt években csak az SZDSZ szorgalmazta. Mára fordult a kocka és Orbánból Kóka legjobb tanítványa lett.
Hogyan néz ki a javaslat hatása?
Aki eddig 75 ezer forintot keresett, az most elveszít 11 ezret. Aki 110-et, az 9 ezret veszít, akinek 150 a bruttó fizetése, az 6 ezerrel visz kevesebbet haza. De még az is rosszul jár, akinek a jövedelme elérti a 200 ezret. Ki jár jól? Az, aki igazán jól keres. Akinek félmillió a havi bére, annak 60 ezerrel több marad adó után, a kétmilliós szuperfizetéssel rendelkezőknél meg 430 ezerrel marad több.
Robin Hood forog a sírjában. A melósok szívnak, a főnökök meg röhöghetnek a markukba. A Fidesz nekirontott a vizitdíjnak, most húsz-harmincszorosát veszi el az átlagos munkástól, tanártól, nővértől.
Teljesen világos, hogy Orbán hazudik, amikor azt mondta, hogy ezzel a rendszerrel mindenki jól jár. Persze, mindenki, feltéve, ha kitaszítjuk a nemzetből a kisembereket. Akkor tényleg jól jár a maradék. Eddig csak a baloldaliak nem voltak a nemzet részei, most már azok sem, akik kevesebbet keresnek havi 220 ezernél.

De tegyük fel a kérdést: beváltotta-e ígéretét a miniszterelnök, mely szerint azonnali radikális adócsökkentéssel fogja kezdeni a kormányzást? A válaszunk határozott nem. 2010 elején a Bajnai kormány nagyjából a nemzeti jövedelem egy százalékával csökkentette az szja terheket. Erre mondta azt a Fidesz, hogy ez smafu. A mostani szja módosítás hatása ennél kisebb lesz. Akkor átvertek bennünket? Át bizony. Közben pedig feledésbe merült az a több hónapja hangoztatott vád, hogy gazdasági vészhelyzet van, és a hiány elérheti a hét százalékot. Ma már senki nem beszél erről, sőt, a kormány a 2008 óta elért hiányszint megőrzését vállalja. Költségvetési politika tekintetében tehát Orbán azt folytatja, amit 2006 és 2010 között csináltunk. Azzal a különbséggel, hogy ellenzékben ezt ördögtől valónak látta, most meg üdvözítőnek mondja. Ez esetben viszont van még egy kérdésünk: mikor nem mondtak igazat, akkor, amikor a hiány elkerülhetetlen növeléséről, vagy most, amikor az elért hiányszint megőrzéséről papoltak?
A piacok persze, hogy pozitívan reagálnak, hiszen a kormány felhagyott a költségvetési ámokfutás rémálmával. Nekik ennyi elég. És miért érdekelné őket, hogy a hiány fenntartása mögött az adóterhek szociálisan elfogadhatatlan súlyos átrendezése valósul meg.

Az egykulcsos adó be fog tenni a keresők többségének. De lesznek, akik duplán járnak rosszul. A buszsofőrök, a vasutasok, a postások. Ők elveszítik jövedelmük hatodát (a kisebb jövedelemből ráadásul az eddiginél több adót fognak fizetni), esetleg csendben asszisztálhatnak ahhoz, hogy minden hatodik embert kirúgják. Emberbarát program.

Pár éve még az volt az orbáni jelszó, hogy a középosztálynak szövetséget kell kötnie a szegényekkel, új szolidaritásról beszélt a Fidesz. Ez a program a felsőközéposztály önzésének programja. A társadalmi szolidaritás felmondása.

Mi kapunk cserébe? Szabad pálinkafőzést. Az egyébként is befagyott deviza jelzáloghitelezés megszüntetését. Az állami bútorvásárlás felfüggesztését. Ez annyira szép, hogy a szív majd’ meghasad.
Köszöntsük hát a jobboldali liberális Fideszt a politika színpadán!
Hosszú, ütemes taps éltesse a gazdagok új barátját, Orbán Viktort!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujpolus.blog.hu/api/trackback/id/tr322071031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása