Tölgyessy Péter szerint Orbán Viktor “kivágta magát” a bajból, kedden bejelentett programjának főbb elemeit “felállva tapsolják meg” az emberek, miközben azt piaci elemzők is üdvözlik.

Az alkotmányjogász, politikai elemző a Szabad Európa Társaság kedd esti rendezvényén azt mondta: a miniszterelnök parlamenti beszéde azt a látszatot keltette, hogy a tervezett intézkedésekkel szinte mindenki jól jár, kivéve a bankokat és a nagyvállalatok vezetőit. Ez – mint mondta – nagy eredmény azután, hogy néhány nappal ezelőtt úgy tűnt, fideszes politikusok nyilatkozatai “bedöntik még a New York-i tőzsdét is”, valamint számba véve, hogy az adórendszer átalakításának nyertesei a felső- és a középrétegek.
Tölgyessy Péter szerint a kormányfő első miniszterelnöki ciklusa után most ismét bebizonyította, hogy érzékenyen viszonyul a választói akarathoz, tudja, hogy a társadalom többsége nem reformokat, hanem békét, konszolidációt akar, és úgy érzi: az elmúlt években zavaros és igazságtalan világ volt Magyarországon.
A magyarok 1975 óta azt hallgatják, hogy előbb megszorítások, majd reformok szükségesek, a kormányfő pedig jól érzi, hogy ez az út nem járható – mondta Tölgyessy Péter, hozzátéve: Orbán Viktor ezért próbálta meg a költségvetésben lévő “csontvázakra” hivatkozva elérni, hogy az Európai Unió jóváhagyja a költségvetési hiány növelését. Mivel ez nem sikerült, más utat kellett választania, és parlamenti szereplése alapján úgy tűnik, hogy ezt eredménnyel tette – jelentette ki Tölgyessy Péter.
Az elemző – aki korábban az SZDSZ elnöke, országgyűlési képviselője, majd 1998 és 2006 között a Fidesz parlamenti frakciójának tagja volt – elmondta: a kormányt a forintárfolyam alakulása nem fogja megbuktatni, erre legfeljebb akkor lehetne számítani, ha volna a Fidesz kihívójaként felfogható ellenzéki párt.
Szerinte az LMP alkalmatlan erre a szerepre, az MSZP-nél pedig, bár kapott egy esélyt, hogy megőrizze váltópárti szerepét, nem látszik, hogy ezt kinek a vezetésével tehetné meg. A szocialistákból ráadásul hiányzik az önreflexiós képesség, továbbra is csak “orbánoznak”, nem fogadják el a politikai váltógazdaságot, azt, hogy nem tragédia, ha a Fidesz elnöke a miniszterelnök – tette hozzá.
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökről szólva úgy fogalmazott: hiába mond olykor okos dolgokat, ő a “leghiteltelenebb ember” az országban, politikai pályája egy nyugati demokráciában már véget ért volna.
Tölgyessy Péter szerint igazán veszélyes helyzetet az teremthetne, ha a Jobbik válna a kormánypárt első számú kihívójává. Mint mondta, ezt belátta a Fidesz is, amely a tavalyi európai parlamenti választás óta igyekszik éles határt húzni maga és a Jobbik közé, másfelől azonban arra törekszik, hogy a radikális párt minél több szimpatizánsát megnyerje, például a hatalomra kerülésekor megkezdett szimbolikus jogalkotással.
Az elemző szerint a Jobbik előtt a következő hónapokban csak akkor nyílhat tér, ha a Fidesznek “igazodnia kell a világkapitalizmus szabályaihoz”, Orbán Viktor keddi beszéde azonban nemigen hagyott támadási felületet.

MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://ujpolus.blog.hu/api/trackback/id/tr472071058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása